Modern åderbråckskirurgi

Åderbråck är ett vanligt förekommande i den västliga befolkningen. Man räknar med att ca 30 % har någon form av åderbråck eller kärlbristningar på benen. Hos de flesta är dessa ofarliga, men hos några personer kan det utvecklas ett mer allvarligt sjukdomstillstånd.

Åderbråck (varicer) är synliga oregelmässiga ådror direkt under huden. Storleken kan variera från 3-4 mm till över 1 cm i tjocklek, och kan uppträda både på underbenet och på låret. Orsaken är ofta en kombination av flera faktorer ( arv, graviditet, stillastående arbete, övervikt), som leder till att åderväggen med tiden försvagas. Klaffen i ådran, som normalt endast tillåter blodet att flyta åt ett håll, nämligen tillbaka till hjärtat, börjar läcka. Detta resulterar i att tillbakaflödet av blod från benet till hjärtat blir inskränkt, trycket på ådrorna i delar av benet blir förhöjt, och det utstår åderbråck i området nedanför den sjuka klaffen. Om denna processen pågår under lång tid, kan det uppstå hudförändringar i form av antigen brunaktig missfärgning, svullnad, eksem, ytliga blodproppar (tromboflebit) eller kroniska sår.

De vanligaste symtomen är trötthets- och tyngdkänsla samt press i benet, men även lokal ömhet och svullnad är vanligt. En del personer får nattliga kramper.

För att kunna fastställa vilken del av det ytliga ådersystemet som är sjukt, och vilka delar som är friskt, använder man sig idag av ett ultraljud vid undersökningen. De flesta känner igen ultraljudet från graviditetskontroller hos gynekolog och barnmorska, där man med hjälp av detta kan se på att barnet har det bra i magen.

Kärlsystem i benen är komplext på många sätt. Genom den ”klassiska- traditionella” typen av åderbråcksoperation, så kallad ”stripping”, där man i tillägg inte använt sig av ultraljudsundersökning, har medfört mycket dåliga resultat efter operationen. Många av de patienter som vi idag behandlar hos oss med de ”moderna” teknikerna, har tidigare blivit behandlade på det traditionella sättet, men snabbt utvecklat återfall av sina åderbråck.

Ultraljudsundersökningen utförs stående, och är helt smärtfri. Det tar 10-15 minuters tid. Kärlkirurgen som utför undersökningen får värdefull information om just ditt ben och ditt ådersystem. Man kan noggrant studera klaffarna i underben och på lår, bedöma blodflöde, och basera sina rekommendationer till val av teknik man skulle rekommendera att använda till operation, helt individuellt. Vår klinik erbjuder alla tillgängliga tekniker, vilket gör oss unika.

För att kunna bedöma allvarlighetsgraden av åderbråck, så använder man sig internationellt av CEAP klassifikationen. Utifrån de kliniska fynd man gör vid den kärlkirurgiska undersökningen, så kan man avgöra om det föreligger en medicinsk indikation till behandling eller inte. Som oftast är det de patienter med stadium C3 = minst kronisk bensvullnad, som får landstings- eller försäkringsfinansiering av behandlingen. I några enstaka tillfällen så kan även de i stadium C2 kvalificera till behandling. Hos dessa är det helt symtomen som styr indikationen.

Patienter som tillhör grupp C1 och C2 finns möjlighet för behandling på privatfinansierad basis.

Själva operationen utförs som dagkirurgi, dvs vi lånar dig endast 1-2 timmars tid. Du kan återgå till normal aktivitet direkt efter behandlingen. Stödstrumpa rekommenderas i 1 veckas tid. Du får inga stygn i huden, och det bildas därför heller inga nämnvärda ärr.

Om du är fysiskt aktiv, så rekommenderar vi att du avstår från hård fysisk träning under den första veckan efter behandlingen. Utöver detta, så har du inga restriktioner.

Behovet av smärtstillande medicin är generellt liten. Evaluering av vår egen statistik visar att endast 20 % har behov för Ipren eller motsvarande.

hudguiden.se hittar du information om huden, och de olika åkommor som den kan drabbas av.

Välkommen till oss på Kirurgicentrum Öresund för undersökning, rådgivning och behandling!

Vi erbjuder högspecialiserad modern behandling av åderbråck med de mest skonsamma teknikerna på marknaden